6 Eylül 2015 Pazar

Kalın Gagalı Kuzgun (Corvus crassirostris)

Kalın Gagalı Kuzgun (Corvus crassirostris), Afrika Boynuzu’nda (Somali Yarımadası) yaşayan bir kuştur. Bayağı Kuzgun, Kahverengi Boyunlu Kuzgun ve Beyaz Boyunlu Kuzgun ile birlikte, iri kuzgun türlerinden biridir. Avustralya Kuzgunu, Orman Kuzgunu, Küçük Kuzgun, Yelpaze Kuyruklu Kuzgun ve Chihuahua Kuzgunu ise küçük kuzgun türleridir. Kalın Gagalı Kuzgun, 65 cm. uzunluğa ve ortalama 1,5 kg. ağırlığa ulaşır. Yanlamasına basık olan çok büyük bir gagası vardır ve bu, kuşa ayırt edici bir görünüm verir şekilde profilden oldukça kavisli bir gagadır. Gaga siyah renklidir ve beyaz uçludur.

Kafasındaki, boğazındaki ve boynundaki tüyler çok kısadır ve boğazındaki ve göğsünün üst kısmındaki tüylerde yağlı kahverengi parlaklık bulunur. Geriye kalan kısımları ise, ensesindeki beyazlık haricinde, parlak siyah renktedir.

Dağılımı
Dağılımı ve Habitatı

Eritre, Somali ve Etiyopya’da dağılım gösterir. 1.500 ila 3.400 m. yükseklikteki dağlarda ve yüksek platolarda yaşar.

Beslenmesi

Hepçildir ve tırtıllar, hayvan dışkılarında oluşan böcek larvaları, leşler, et parçaları ve insan yiyecekleri ile beslenir. Tahılları yediği de görülmüştür. Dışkılarda yiyecek ararken, dışkıyı karıştırmak ve larvaları ortaya çıkarmak için tırpanlama hareketi yapar.

Yuvalaması

Yuvasını uçurumlardaki ağaçlar üzerine dal parçalarıyla kurar. Yuvada üç ila beş adet yumurta yapar.

Sesi

Sert geniz gaklaması, düşük hırıltılı gaklama, “raven-raven” ve zaman zaman da “dink, dink, dink” gibi sesler çıkarır. Kargagillerin tüm üyeleri gibi Kalın Gagalı Kuzgunun da ses taklit etme özelliği vardır ancak bu davranış doğada nadiren görülür, daha çok esaret altındaki kuzgunlarda kayıt altına alınmıştır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Thick-billed raven
İlgili makale: Kuzgunun Kültürel Tasvirleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder