21 Ağustos 2016 Pazar

Burchell Bağırtlağı (Pterocles burchelli)

Burchell Bağırtlağı (Pterocles burchelli), Pteroclididae familyasına mensup bir kuş türüdür. Afrika'nın güneyindeki kurak ve yarı kurak bölgelerde bulunur. Bu kuşun ismi, İngiliz doğa bilimci William John Burchell'den ileri gelmektedir.

Görünüşü

Burchell Bağırtlağı, küçük bir kafaya ve kısa bacaklara sahip, yaklaşık bir güvercin büyüklüğünde, tombul bir kuştur. Gözü çıplak sarı deri ile çevrilidir, yanakları ve boğazı soluk gridir ve vücudu, koyu gölgeler ve beyaz çillerle birlikte açık kahverengidir. Erkek yaklaşık 25 cm. uzunluğa ulaşır ve dişi daha küçük yapılıdır.

Dağılımı ve Habitatı

Burchell Bağırtlağı; Angola, Namibya, Botsvana, Zambiya, Zimbabve ve Güney Afrika'da yaşar. Normalde yerleşik bir kuştur ama su kaynağına ve ağırlıklı olarak yediği tohumlara bağlı olarak sınırlı bir bölge dâhilinde hareket eder. Dağılım gösterdiği yerlerde yaygın görülür. Özellikle kızıl Kalahari kumu üzerindeki sert otluk ve çalılık alanlarda bulunur ve çiftçiler tarafından kuyuların açılması sonrasında suya ulaşmak daha kolay olduğundan dağılımını genişletebilmiştir.

Üremesi

Tek eşlidir ve nisan ve ekim arasındaki kurak dönem boyunca ürer. Yuva, zeminde, çoğunlukla ot öbekleri arasında veya bir çalı altında sığ bir çukura yapılır. Yuva birkaç parça kuru bitki parçası ile çevrelenir ve iki veya çoğunlukla üç yumurta yapılır. Ebeveynlerin her ikisi de yumurtaların üstünde kuluçkaya yatar ve yumurtadan çıkan yavrular erken gelişmiştir; tüylerle kaplı olurlar ve kısa süre içinde yuvayı terk edip erişkin kuşları takip edebilirler. Anne de baba da diğer bağırtlaklarda olduğu gibi yavruların bakımını üstlenir ve göğüslerindeki özel tüyler aracılığıyla yavrularına su taşırlar.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Burchell's sandgrouse
İlgili tür: Namaqua Bağırtlağı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder